ayam gulai tempoyak
No picture
Resepi Mak Andak Koyan
(09-6090250)
Created on : 09-01-2009
Print
E-mail kepada kawan
Tulis Laporan
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
* 10 ketul ayam (saiz sederhana)
* 1 cm kunyit hidup (xde, blh guna serbuk kunyit)
* 3 kuntum bunga kantan (saiz sederhana)
* 15 tangkai cili padi ( xnk pedas,kurangkan )
* 10 tangkai daun kesum
* 5 sudu tempoyak ( lagi byk, lg sedap dan kuahnya pekat )
* air secukupnya ( nk kuah byk, msk air byk )
* garam secukup rasa
Cara-cara
1. Basuh daging ayam hingga bersih. (Basuh dan rendam dengan limau nipis, asam gelugur/asam keping dan tepung gandum selama sejam untuk menghilangkan hanyir. Buang duri/bisa ikan patin yg ada dekat insang semasa basuh ikan.)
2. Tumbuk kunyit hidup,tempoyak dan cili api hingga lumat.
3. masukan air di dalam periuk , bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama dengan tempoyak . Biarkan mendidih.
4. Masukkan ayam satu persatu.
5. Selepas itu, masukkan bunga kantan, daun kesum dan masukkan garam secukup rasa.
6. Biarkan mendidih di atas api yang sederhana. Bila kuah pekat, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
7. Enak dimakan ketika ayam gulai tempoyak ini masih panas.
Monday, January 19, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment